20 July 2011








Bahan-Bahan :
3 Pot beras basmati
1 Ekor ayam di belah 4 (ikut suka)

Sedikit air untuk merendam beras

2 Sudu besar minyak masak

1 Sudu besar minyak sapi

1 Batang Kulit Kayu Manis

3 Biji buah pelaga

2 Biji bungan cengkih

5 Labu bawang merah di potong dadu

3 Ulas bawang putih di potong dadu

1 Biji buah tomato di kisar(air jangan banyak sangat)

2 Sudu Tomato puri

1/5 sudu teh pewarna kuning / saffron

2 Sudu rempah kabsah KHUBZ

1 Biji lada benggala (merah) / capsicum

1 Batang lobak merah di hiris halus-halus/di parut panjang

Sedikit biji lada hitam / serbuk

2 batang cili / lada besar merah (tidak di potong)

Sedikit Kismis

Garam secukup rasa


Cara-Cara Menyediakan :


1. Rendam Beras Basmati dengan air selama 30 minit - 1 jam

2. Panaskan periuk dengan minyak masak kemudian masukkan minyak sapi.

3. Tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga berbau wangi dan masukkan kulit kayu manis, buah pelaga bunga cengkih dan rempah kabsah KHUBZ, tumis sehingga pecah minyak.

4. Kemudian masukkan ayam, tomato puri, buah tomato yang telah di kisar, capsicum, lobak merah dan pewarna kuning. Gaulkan sehingga rata.

5. Kemudian masukkan garam secukup rasa bersama kismis.

6. Masukkan Beras yang sudah di toskan tadi bersama dengan air untuk mentanak. (air mengikut sukatan beras anda, kebiasaannya kuantiti air dan beras adalah sama)

7. Tutup periuk sehingga air kering kemudian masukkan cili besar merah yang tidak di potong tadi di atasnya.

8. Karis Nasi dengan belakang senduk / sudu dengan berhati-hati agar nasi tidak hancur.

9. Tanak Nasi hingga masak.

10. Untuk lebih enak, ayam tadi bungkuskan dengan alumnium foil dan bakar selama 5 - 10 minit dengan suhu 200c.


Sos : Kisarkan tomato, cili besar hijau, batang ketumbar, gula, garam dan perahan lemon kuning secukup rasa

0 comments: